Francuska zdravstvena agencija u dječijim pelenama otkrila opasne hemikalije

U studiji koja je prva ovakve vrste u svijetu francuska zdravstvena agencija Anses pronašla je potencijalno opasne hemikalije u jednokratnim pelenama za bebe.

Supstance koje su otkrili su vrlo opasne, a u njima je otkriven i glifosat, herbicid koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kao “vrlo vjerovatno kancerogen”, piše BBC News.

Iz Agnecije su kazali kako su otkrili brojne opasne hemikalije u pelenama za jednokratnu upotrebu koji bi mogli, naprimjer kroz urin, doći u kontakt s kožom beba. Neke od hemikalija pronađene su u količinama iznad sigurnosnih granica, dok su druge, poput glifosata, pronađene u manjim količinama.

Ovo istraživanje urađeno je na 23 uzorka pelena koje se prodaju u Francuskoj, u periodu između 2016. godine i 2018. godine, uključujući i one pelene koje su označene kao ekološke. Iako nigdje nije javno navedeno u kojim su pelenama pronađeni spomenuti spojevi, istraživači su naglasili da je riječ o vrlo poznatim brendovima.

Francuska ministrica zdravstva Agnes Buzyn, ministar okoliša Francois de Rugy i ministar finansija Bruno Le Maire dali su rok od 15 dana francuskim proizvođačima da iz pelena uklone spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje.

“Zajedno s Brunom Le Maireom i Francoisom de Rugyjem pozivam kompanije da poduzmu sve potrebne mjere kako bi pelene bile što sigurnije za djecu. Iako rezultati ne isključuju potencijalni dugoročni rizik za zdravlje djece, najvažnije je poduzeti mjere opreza”, napisala je Buzynova na Twitteru.

Naime, studija je otkrila 60 hemikalija od kojih su neke zabranjene u Evropskoj uniji više od 15 godina.

Dvije velike kompanije koje proizvode pelene Pampers i Joone odgovorile su defanzivno na ovu studiju.

“Naše su pelene sigurne i uvijek su bile”, rekli su iz Pampersa i dodali kako je već uveo sve sigurnosne mjere.

Jooneova predsjednica Carole Juge-Llewellyn nazvala je ovu studiju previše “alarmantnom” te naglasila da njena kompanija redovno objavljuje toksikološke nalaze svojih proizvoda.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*