U Kozarskoj Dubici ugroženo 75 domaćinstava

Iz Civilne zaštite Kozarske Dubice je potvrđeno da su obilne padavine ugrozile 75 domaćinstava, te uzrokovale prekid ili otežan saobraćaj na magistralnim i lokalnim putevima, a pod vodom su i desetine hektara oranica.

Najteža situacija danas je u selu Vrioci, gdje se nabujala Mlječanica izlila i plavi putnu komunikaciju prema Bosanskoj Kostajnici, stambene i privredne objekte.

I načelnik općine Mile Zlojutro obišao je danas terene ugrožene poplavama, te naglasio da je najsloženija situacija osim u Vriocima i u selu Komlenac.

-U Komlencu imamo nekoliko kuća gdje je voda ušla u stambeni dio. Što se tiče Vrioca, vodostaj i dalje raste i trenutno se radi na zaštiti preduzeća “Mlijekoprodukt” – rekao je Zlojutro.

Angažirana je Civilna zaštita i sve pripadajuće službe koje su spremne da reaguju, rečeno je u Civilnoj zaštiti općine Kozarska Dubica.

Iz korita se izlila i Knežica koja je zaplavila pojedina domaćinstva i prekinula saobraćaj na putnoj komunikaciji za Prijedor kod Milića Gaja, a izlila se i Moštanica u selu Božići.

Za saobraćaj zatvorena putna komunikacija prema Bosnaskoj Kostajnici jer je Mlječanica u Vriocima kod „Mlijekoprodukta“ u dužini od oko 200 matara poplavila ovu putnu komunikaciju.

Na ovom području dijelom je poplavljeno, a dijelom zaplavljeno 12 domaćinstava.

U 14 sati vodostaj Une je iznosio 360 centimetara, 20 centimetara manje od visine na kojoj se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Save je bio 690 centimetara.

Rast vodostaja Une u poslijepodnevnim satima je bio devet, a Save 11 centimetara.

Redovne mjere zaštite od poplava proglašavaju se na 380 centimetara.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*