Radnom i svečanom sjednicom u Tuzli obilježen Dan penzionera

Nakon punih 17 godina Dan penzionera je, odlukom Glavnog odbora Saveza penzionera FBiH, dobio status praznika. To mu daje dodatnu dozu svečanosti. Nakon redovne, današnju svečanu sjednicu, povodom 25.oktobra, Dana pnezionera, upriličili su i u Udruženju penzionera Općine Tuzla.

Penzioneri svoj dan dočekuju u teškoj situaciji, istaknuto je ovom prilikom. Decenijama se muče sa opstankom, o čemu dovoljno govori podatak da 72 odsto njih živi od minimalne penzije. Kako je kazao predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Općine Tuzla Muhamed Čaušević, nakon završenih Općih izbora u Bosni i Hercegovini penzioneri očekuju mnogo. Sa još uvijek aktuelnom Vladom Federacije BiH, penzioneri su u septembru potpisali Sporazum o poboljšanju statusa penzionera. To bi značilo usklađivanje penzija sa platama i da se ide na povećanje penzija.

„Pošto će sada biti formirana nova Vlada FBiH, penzioneri će se grčevito boriti za svoja statusna prava. U ime 18.500 penzionera Općine Tuzla poručujem da se ne igraju glasovima penzionera. Koristim priliku da čestitam praznik svim penzionerima“, rekao je Muhamed Čaušević.

Prosječna penzija iznosi oko 430 KM, minimalna 315 KM i od tog iznosa žive dvije trećine penzionera. „Iskreno da vam kažem, ne znam kako ljudi preživljavaju. Jednostavno čovjek mora imati neki drugi izvor primanja ili mora biti mađioničar. Društvo i zajednica će se morati pobrinuti za ovu ogromnu populaciju“, kazao je Čaušević.

U skladu sa mogućnostima, nakon Svečane sjednice Udruženja penzionera Općine Tuzla upriličena je i skromna zakuska.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*