Podrška očuvanju kulturnog naslijeđa Tuzle i Užica kroz program prekogranične saradnje

Grad Tuzla, u partnerstvu sa Gradom Užice, kao nosiocem projekta, te Opštinom Milići i Umjetničkom školom iz Užica, realizovati će Projekat “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”. Finansiranje i realizacija ovog projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina (Instrument pretpristupne pomoći – IPA II).
Cilj projekta je unaprjeđenje kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz efikasnu saradnju partnera iz Bosne i Hercegovine i Srbije na revitalizaciji kulturnog naslijeđa grada Tuzle i Zlatiborskog okruga .
Partneri će realizovati projektne aktivnosti u periodu od 18 mjeseci, počevši od 01. januara 2019. godine, u ukupnoj vrijednosti od 593.939.96 EUR, od čega su ugovorena sredstva Evropske unije u visini od 449.850,13 EUR. Ovaj iznos čini 75,74% ukupne vrijednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbijediti projektni partneri. Grad Tuzla će realizovati projektne aktivnosti u vrijednosti od 190.236,93 Eura, od čega je vlastito učešće kroz angažman i finansijski doprinos u vrijednosti od 46.151,48 Eura, a ostalo su grant sredstva EU.
U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je Grad Tuzla razvio u okviru kompleksa Panonskih jezera, sadržaji postojećeg Arheološkog parka – Neolitsko sojeničko naselje i Geološke postavke Panonika u Tuzli biće obnovljeni i unaprijeđeni. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju drvene platforme, obnovu krovišta na nastambama, unaprijeđenje enterijera i unutrašnjeg sadržaja, te hortikulturno uređenje Parka, što će biti praćeno promotivnom kampanjom i edukacijskim aktivnostima.
Projekat NeoLIFE je osmišljen tako da obezbijedi funkcionalni model upravljanja arheološkim parkom u Užicu putem razmjene znanja i iskustava sa partnerima iz Tuzle, kao i unaprjeđenje projektnih partnera i zainteresovanih strana i unaprjeđenje neformalnog obrazovanja stanovništva svih starosnih dobi sa naglaskom na najmlađu populaciju.
Saradnja partnera na realizaciji svih projektnih aktivnosti će doprinijeti povećanju konkurentnosti obje lokalne samouprave na domaćim i inostranim turističkim tržištima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*