A European and a Union flag fly alongside Big Ben during an Anti Brexit campaigners march in Parliament in London, Saturday March 25, 2017. Britain's Prime Minister Theresa May is expected to start the process of leaving the European Union on Wednesday March 29. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Brexit bez dogovora prijeti radnim mjestima 100.000 Nijemaca

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez sporazuma mogao bi Njemačku koštati 100.000 radnih mesta, upozorili su ekonomisti u istraživanju objavljenom u listu Welt am Sonntag.

Radi se o zajedničkoj studiji ekonomista Instituta za ekonomska istraživanja i Univerziteta Martin Luther u Halleu.

Zaposleni u njemačkoj automobilskoj industriji su zbog Brexita u najvećem riziku u područjima u Wolfsburgu i Bavarskoj, gdje Volkswagen i BMW imaju tvornice.

“Ni u jednoj drugoj zemlji utjecaj na ukupnu zaposlenost neće biti tako velik kao u Njemačkoj, gdje će biti pogođeno blizu 100.000 ljudi”, izjavio je Oliver Holtemoeller, jedan od autora studije.

Studija uzima u obzir samo one rizike za gubitak radnih mjesta koji su rezultat pada izvoza zbog novih carina na uvoz u Britaniju u slučaju nereguliranog brexita, a ne uzima u obzir primjerice rizike za tržište rada zbog gubitka interesa u ulaganja, prenosi Hina.

Francuska moguće sljedeća na udaru

Francuska je iduća zemlja koja bi mogla biti pogođena Brexitom bez sporazuma, sa 50.000 radnih mjesta koja su u opasnosti, prenosi portal Politico.

U Kini, u opasnosti ih je nešto manje od 59.000.

Mjereno u odnosu na ukupan broj stanovnika, učinci bi bili najveći na Malti i u Irskoj.

Procenjuje se da bi više od 600.000 ljudi diljem svijeta moglo osjetiti posljedice izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora.

Od toga, 179.000 radnih mjesta se odnosi na poslove u EU-u, a 433.000 izvan bloka.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*