Dačić: Sada je pravi trenutak za rješavanje kosovskog pitanja

Sada je pogodan trenutak na međunarodnom planu da se napravi pomak u rješavanju problema Kosova, izjavio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ocijenivši kako je pitanje kakav će razvoj situacije biti u Sjedinjenim Državama nakon sljedećih predsjedničkih izbora.

Dačić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako ovo vrijeme treba iskoristiti za postizanje dogovora o Kosovu jer je moguće da se na vlast u Americi vrati administracija “koja je bila loša” za Srbiju, prenosi Hina.

“Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Clintonova. Pitanje je koliko bi povratak (Josepha) Bidena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas”, rekao je Dačić.

Njegova je procjena da bi takve promjene išle u korist i na ruku Prištini te da vođe kosovskih Albanaca čekaju da se to i dogodi.

“Za nas je i to opcija, ali mislim da Kosovo nikada neće uspjeti postati članicom Interpola i UNESCO-a, a da ne govorim o članstvu u Ujedinjenim narodima”, rekao je Dačić.

On je uvjeren da će “vrlo brzo” manje od polovice broja članica UN-a priznavati Kosovo kao neovisnu državu, aludirajući na diplomatsku kampanju Beograda u kojoj je dosad, po službenim tvrdnjama ministarstva vanjskih poslova, pitanje Kosova povuklo ili zamrznulo 13 država, premda bez važnijeg međunarodnog utjecaja.

Dačić je prošlog tjedna sudjelovao u radu Vijeća sigurnosti UN-a i ocijenio da je to bila “jedna od najpozitivnijih sjednica za Srbiju”.

On je rekao na sjednici, na čijem je dnevnom redu bilo redovito izvješće Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), kako je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu i spremna za nastavak razgovora, ali tek kada Priština povuče odluke o jednostrano uvedenim pristojbama na robu iz Srbije i BiH, što od vlasti u Prištini traže i SAD i EU.

Krajem prošle godine Priština je jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije i BiH nastojeći prisiliti Beograd da prizna samoproglašenu neovisnost Republike Kosovo i pristane na primanje Kosova u međunarodne organizacije i institucije.

Dačić je po povratku iz New Yorka rekao kako je u Vijeću sigurnosti dogovoreno da se ove godine održe tri sjednice posvećene situaciji na Kosovu i izvješću glavnog tajnika UN-a, a sljedeće godine dvije uz mogućnost sazivanja izvanrednih sjednica “bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja”.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*