U Tuzli otvorena izložba slika sa 19. Međunarodne likovne kolonije “Breške”

U Galeriji „Kristijan Kreković“ u sklopu Franjevačkog samostana u Tuzli, sinoć je otvorena izložba slika nastalih na 19. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Breške“.
Organizatori izložbe su tuzlanska podružnica HKD „Napredak“ i Franjevački samostan. Izloženo je tridesetak radova 15 autora iz deset zemalja, koji su u pitoresknom selu Breške kod Tuzle stvarali početkom jula prošle godine.

U vremenu opće krize i nedostatka sredstava za kulturu, Međunarodna likovna kolonija „Breške“ opstaje, a njen fudus umjetničkih djela premašio je broj od 750, kaže predsjednik HKD „Napredak“ – glavne podružnice Tuzla Nikola Čiča, podsjetivši da sredstva od prodaje ovih umjetnina idu u „Napretkov“ fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Mario Divković, kazao je da godišnja djelatnost u Galeriji „Kristijan Kreković“ počinje svakog februara, upravo izložbom radova s likovnih kolonija „Breške“.

– Međunarodna likovna kolonija „Breške“ svake godine okuplja veliki broj domaćih i inozemnih slikara. Izložba koja je večeras otvorena namijenjena je ljudima koji nisu mogli otići u Breške kako bi vidjeli šta su to umjetnici stvarali tokom trajanja kolonije – rekao je Divković.

Jedan od umjetnika s višegodišnjim učešćem u radu kolonije, Boris Pejić iz Tuzle, kaže kako se u Breškama svake godine mijenja ekipa umjetnika.

 

Na prošlogodišnjoj 19. MLK „Breške“ treći put je učestvovala akademska umjetnica i profesorica likovnog obrazovanja Zehrina Karić iz Tuzle.

Podsjetila je da je prvi put u Breškama sudjelovala 2014. godine. Tada je među učesnicima bio i poznati, prije godinu i po preminuli, tuzlanski slikar i boem Ćazim Sarajlić, nekadašnji direktor Međunarodne galerije portreta iz Tuzle.

– Ova izložba je posvećena upravo Ćazimu Sarajliću – rekla je Karić koja je izložila dva svoja rada od kojih je jedan upravo portret Sarajlića.

O izloženim radovima govorila je i umjetnica i profesorica likovnog odgoja Marina Trogrlić, dok je izložbu otvorio premijer TK, Jakub Suljkanović.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*