Postignut napredak na evropskom putu BiH

Bosna i Hercegovina je učinila određeni napredak u ispunjavanju obaveza koje je preuzela za pristupnje Savjetu Evrope i Evropskoj uniji. Riječ je o konkretnim aktivnostima, kao što su borba protiv segregacije, poštovanje prava manjina, osnovna ljudska prava i slično, izjavio je šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH Nikolas Bizel.
Kako je rekao, ovo je prva faza, a BiH već kreće u narednu fazu, koristeći postignute rezultate iz prve.

Bizel je ovo poručio uoči sastanka Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope “Horizontal Facility” za Zapadni Balkan i Tursku u Sarajevu.

Na sastanku će, između ostalog, biti predstavljeni projekti programa “Horizontal Facility”, posebno u područjima antidiskriminacije, reforme zatvora, obrazovanja i zaštite nacionalnih manjina. Sredstva dodijeljena Bosni i Hercegovini kroz ovaj program iznose 2,7 miliona evra.

Zajednički program EU i Savjeta Erope “Horizontal Facility” postigao je u proteklom razdoblju značajne rezultate.

Ojačani su kapaciteti Institucije ombudsmana za ljudska prava i sudova u Bosni i Hercegovini za sprečavanje i borbu protiv diskriminacije. Takođe su ojačani i kapaciteti zatvorskih i policijskih službenika kako bi prilagodili svoje radne metode evropskim standardima koji su usmjereni na rehabilitaciju zatvorenika umjesto njihovog kažnjavanja.

(ftv)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*