Antarktik postao svojevrsna laboratorija za turske naučnike

Članovi treće turske naučne ekspedicije na Antarktik rad u oblastima biologije, ekologije i pomorske nauke nastavili su na “bijelom kontinentu“, koji je postao njihov prirodni laboratorij.

Riječ je o važnoj naučnoj misiji koja se provodi pod pokroviteljstvom ureda turskog predsjednika i uz podršku Ministarstva industrije i tehnologije. Koordinaciju cijele misije vrši Centar za antarktička istraživanja sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu.

Ekipa je podigla sidro iz voda antarktičkog otoka King George, prošla kroz prolaz Gerlache i kanal Lemaire i uputila se prema otoku Horseshoe na kojem će oformiti Turski naučni kamp.

Tokom putovanja naučnici su intenzivirali aktivnosti na istraživanjima pomenutih predjela. Također, uzeli su uzorke vode, kopna i biološkog materijala i nastavili rad u otežanim uslovima na hladnom Antarktiku.

Profesor na Crnomorskom tehničkom univerzitetu Ersan Basar za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako su tokom putovanja uzeli uzorke za dva naučna istraživanja.

“Na projektu u moru odvijaju se istraživanja o prehrambenom lancu. Aktivnosti na kopnu realiziraju se uzimanjem sedimentnih uzoraka voda. Ovi uzorci će biti iskorišteni za istraživanja o zagađenosti“, rekao je Basar.

Pojasnio je kako će uzorci biti pohranjeni kako bi u Turskoj bili analizirani. Vjeruje da će rezultati značajno doprinijeti u naučnim istraživanjima na više polja.

Sedat Serce, profesor s Poljoprivredno-tehnološkog univerziteta u Nigdeu, kazao je kako su uprkos teškim uslovima, na Antarktiku zabilježene pojedine vrste biljaka. Dodao je kako su tokom ekspedicije uzeli uzorke biološkog materijala, tla i sjemena. Pojasnio je kako žele istražiti bioraznovrsnost kod biljaka, a potom ih uporediti sa vrstama u Turskoj i uočiti sličnosti, odnosno razlike.

Profesorica na Istanbulskom tehničkom Univerzitetu Sevil Deniz Yakan Dundar kazala je kako će tokom putovanja imati četiri aktivnosti uzimanja uzoraka. Dodala je kako je do sada proveden eksperiment na utvrđivanju nivoa zagađenosti sredine.

”Koliko god bio daleko od industrije i naselja ljudi, vjerujemo da i na Antarktiku postoji određeni nivo zagađenosti“, rekla je Dundar.

Njen kolega Burak Karacik kazao je kako na Antarktiku istražuju zagađenost uzrokovanu ljudskim faktorom. Karacik je rekao kako uzimaju uzorke školjki i tla kako bi istraživali nivo zagađenosti.

Profesor na Institutu za pomorske nauke Bliskoistočnog Univerziteta Korhan Ozkan kazao je kako polarni ekosistemi prolaze kroz značajnu promjenu i da je potrebno bolje ih upoznati kako bi razumjeli njihovu reakciju na ovaj proces.

Ozkan je ukazao značaj mreže hrane u boljem razumijevanju polarnih ekosistema. Jedan od ciljeva je odrediti mjesto organizama u prehrambenom lancu.

”Primjera radi, posjećujemo područja na kojima se nalaze kolonije pingvina ili foka i uzimamo ostatke ovdašnjih organizama. Nadamo se da ćemo na osnovu ostataka DNA više saznati o njihovoj prehrani”, rekao je Ozkan.

Pomorski biolog Selahattin Unsal Karhan pojasnio je kako vrše aktivnosti na dva projekta, a jedan od njih je usmjeren ka istraživanju bioraznovrsnosti. Dodao je kako je njihov cilj proširiti i obogatiti bazu podataka. Druga istraživanja bazirana su na razmjeni gena među populacijama i genetskoj raznovrsnosti.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*