OŠ „Miladije“- održana radionica „Kupujmo i koristimo domaće“

Danas se u OŠ “Miladije” održao prvi od četiri planirana modula edukacije učenika članova Vijeća učenika iz 10 škola sa područja Tuzlanskog kantona. Edukacija članova Vijeća učenika realizuje se u sklopu projekta “Učimo zajedno-rastimo zajedno” koji realizuje osnovna škola “Miladije” pod pokroviteljstvom i finansijskom podrškom Fondacije tuzlanske zajednice, u okviru fonda za otvorene škole.

„Na cijelom Tuzlanskom kantonu evidentan je veliki broj odlazaka učenika u inostranstvo zbog teške materijalne situacije. Prema nekim statistikama UN-a, BiH će ostati bez skoro milion stanovnika u narednih 20 godina. Ukoliko se ovakav trend nastavi, nama prijeti demografska propast. Iz ovog razloga mi smo u našoj školi odlučili pokrenuti ovu kampanju kako bismo pokušali biti društveno korisni i ukazati na rješenje ovog problema, a to je podrška domaćim proizvođacima kako bi se podigla svijest o bitnosti kupovine naših brendova, a čime bi se direktno dizao standard i otvarala nova radna mjesta. U projektu učestvuje 10 skola sa TK. To je maksimalan broj učenika koji smo mogli uključiti uzimajući u obzir naše resurse. Samo zajedničkim djelovanjem i uključivanjem svih aktera društva možemo zaustaviti ovaj negativni trend i tešku situaciju u kojoj se zemlja nalazi.”, izjavila je Fatima Bulić, profesorica Engleskog jezika, voditeljica Vijeća učenika OŠ “Miladije” i koordinatorica projekta “Učimo zajedno-rastimo zajedno”.

Pored ove teme, u narednim mjesecima učenici će imati priliku kroz radionice naučiti više o nenasilnoj komunikaciji, aktivizmu i volonterizmu, te sprječavanju vršnjačkog nasilja.

Škole koje učestvuju u projektu su : OŠ “Tušanj”, OŠ “Bukinje”, OŠ “Pazar”, OŠ “Lipnica”, OŠ “Centar”, OŠ “Kreka”, OŠ “Mejdan”, OŠ “Lukavica”, OŠ “Kiseljak” i OŠ “Sjenjak”.

Zadatak škola učesnica je da nakon svakog modula edukacija radionice realizuje u svojim školama, kako bi ovim temama bio obuhvaćen što veći broj učenika. Pored učenja novih stvari, akcenat u okviru ovog projekta stavljen je na umrežavanje škola, te druženje učenika i razmjenu iskustava.

Podršku projektu također je dalo i Međunarodno udurženje interaktivne otovorene škole (MIOS), te Vijeće roditelja OŠ “Miladije”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*