VSTV BiH imenovalo nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je drugog dana sjednice, koja je počela jučer u Sarajevu, donijelo je odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.
Na nivou Bosne i Hercegovine, imenovani su: Dalida Burzić, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine; Stanko Blagić, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine; Amir Kapetanović, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine i Braco Stupar, na poziciju sudije Suda Bosne i Hercegovine.

Na nivou Republike Srpske, imenovani su: Semir Mehanović, na poziciju sudije Osnovnog suda u Bijeljini; Dijana Gluhaković, na poziciju sudije Osnovnog suda u Banja Luci; Sandra Budiša, na poziciju dodatnog sudija Osnovnog suda u Banja Luci i Ines Čolić, na poziciju dodatnog sudije Osnovnog suda u Banja Luci.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su: Nives Abdagić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Haris Jusufbašić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu;
Esma Jusić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Jasenka Potogija, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu; Amela Selimović Fazlagić, na poziciju sudije Kantonalnog suda u Sarajevu;Dunja Čolaković Karahodžić, na poziciju sudije Općinskog suda u Sarajevu; Mia Humačkić, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Mostaru i Marija Muselimović, na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Ljubuškom.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovane sudije i tužioci će stupiti na dužnost 1. aprila, dok će stručni saradnici stupiti na dužnost 1. marta 2019. godine, saopćeno je iz VSTV BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*