Duhaime: Pitanje nestalih osoba je još uvijek jedna otvorena rana

Predsjedavajući Radne grupe Ujedinjenih naroda za prisilne i nevoljne nestanke Bernard Duhaime je, nakon sesije ove grupe koja je održana između 11. i 15. februara u Sarajevu, danas izjavio novinarima da je pitanje nestalih osoba još uvijek jedna otvorena rana, ne samo u BiH, na zapadnom Balkanu, nego svugdje u svijetu gdje se to dešava.

Podsjetio je da je Radna grupa prvi put posjetila BiH 2010. godine, a 2014. su imali širu posjetu zemljama zapadnog Balkana.

– Smatramo da, kada se radi o ovom regionu, ovo pitanje ima vrlo snažnu, bitnu regionalnu dimenziju i da se mora raditi na postizanju konkretnih rezultata u regionu na osnovu regionalne saradnje. Ona mora biti iskrena i transparentna i ona mora uključivati sve – kazao je Duhaime na pres-konferenciji u Sarajevu.

Ona mora, dodao je on, biti depolitizirana i pitanje nestalih osoba se mora posmatrati kao pitanje ljudskih prava i isključivo kao humanitarno pitanje.

– Radna grupa je zabrinuta nekim informacijama koje je dobila u vezi sa polarizacijom i politizacijom u ovim pitanjima. Također, informacijama o retorici koja se u posljednje vrijeme čuje, koja vodi podjelama i uznemiravanju. Ona poziva vlasti u BiH, vlade u regionu, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da se radi na djelotvornoj saradnji po ovim pitanjima koja može dovesti do istinskog pomirenja u regionu – istaknuo je Duhaime.

Po njegovim riječima, istina i pravda i njihovo postizanje su preduvjet za istinski mir. U protivnom, suprotni procesi mogu dovesti do pojave kulture nekažnjavanja i do daljnjeg kršenja ljudskih prava.

Upitan da prokomentira odluku Vlade RS-a o formiranju međunarodnih komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995. i stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995., Duhaime je kazao da su tokom sastanaka sa svim akterima obaviješteni o uspostavi ovih komisija.

– Rečeno nam je o tome. Mi nismo o tome nešto detaljnije razgovarali, s obzirom na to da je naš mandat da se bavimo pitanjima nestalih osoba. Ali smo ponovno naglasili nužnost saradnje između svih zainteresiranih strana i razmjenu informacija o sudbini i eventualnim lokacijama ostataka nestalih osoba koja se na sve moguće načine treba utvrđivati – kazao je on.

Dodao je da bi ove institucije koje se uspostavljaju, po njima, „trebale da olakšaju proces razmjene informacija o ovim  pitanjima i one bi isključivo trebale biti i djelovati u korist saznavanja istine za kojom tragaju porodice nestalih osoba“.

– Nadamo se da će raditi u tom pravcu i da će to biti pozitivni koraci. Ali, jako smo zabrinuti informacijama o polarizaciji i destabilizirajućoj retorici koja se sve više čuje i u regionu i u BiH – naveo je Duhaime.

Po njegovim riječima, mjere koje poduzimaju organi vlasti trebaju osigurati da se što prije ustanovi istina o sudbini nestalih osoba, a „ni u kom slučaju ne smiju voditi mentalitetu i kulturi nekažnjavanja i ugrožavati procese pomirenja“.

Članica Radne grupe Houria Es-Slami je kazala da su, što se tiče pitanja uspostave ovih komisija u RS-u, čuli dosta razloga za zabrinutost, kako od strane nevladinih organizacija tako i od strane predstavnika vlasti.

– Nažalost, pošto ovo nije radna posjeta državi, mi nismo imali mogućnost ovom prilikom da se susretnemo s predstavnicima RS, vlasti RS, da bismo čuli nešto više o tim inicijativama – kazala je Es-Slami.

Dodala je da su kao Radna grupa uvijek zabrinuti poduzimanjem inicijativa „koje neće voditi pomirenju i otkrivanju istine o sudbini nestalih osoba, nego mogu voditi samo daljnjem pogoršanju situacije i povećanju nepovjerenja u regiji“.

Napomenula je da će Radna grupa pratiti ovu situaciji, sve što se dešava u vezi s ovom inicijativom.

– Mi smo spremni da razmotrimo o čemu se radi, da pročitamo informacije o toj inicijativi i nakon eventualne diskusije i razmatranja u okviru Radne grupe da iznesemo i svoje mišljenje – kazala je Es-Slami.

Član Radne grupe Luciano Hazan je istaknuo da je jako važna poruka Radne grupe u cjelini da kažu da oni ne prave razliku između žrtava u vezi sa njihovom nacionalnošću, vjerskom ili bilo kojom drugom pripadnošću.

Dodao je kako želi naglasiti da su se susreli s predstavnicima porodica žrtava iz Federacije BiH i RS-a, te da im je jako drago što su čuli da među njima postoji dijalog i suradnja.

– Naša poruka za državne, lokalne i međunarodne vlasti jeste da im treba nastaviti pomagati da održe taj dijalog. Mislimo da je on jako važan i prije svega je u korist žrtava – naglasio je Hazan.

Član Radne grupe Henrikas Mickevicius je kazao da ono što je zabrinjavajući dio u toj odluci RS-a jeste da „je moguće, naravno ne znači da to mora tako biti, da bi ova komisija pokušala da revidira nalaze prethodne komisije koja je već dala, izradila svoj izvještaj o Srebrenici“.

– Mi ćemo pratiti šta se dešava. Međutim, mi smo jedno vrlo usko ekspertno tijelo koje se bavi nastalim osobama i prisilnim nestancima. Naš mandat je prilično uzak i tiče se toga. Ali su svakom slučaju mi ćemo pratiti i proučit ćemo ove odluke RS-a – kazao je Mickevicius.

Na kraju pres-konferencije obratila se i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac koja je kazala da će BiH nastaviti da ispunjava preporuke Komiteta za prisilne nestanke, te da je to u interesu svih građana BiH.

Napomenula je da je interes BiH da nastavi saradnju sa svim zemljama u regionu s kojima ima potpisane sporazume o traženju nestalih. Podsjetila je da se u BiH još traga za 7.000 nestalih osoba.

Radna grupa za prisilne i nevoljne nestanke UN, koju čini pet nezavisnih eksperata za ljudska prava, tokom ove sedmice odala je počast žrtvama u BiH, te održala odvojene susrete s predstavnicima porodica nestalih osoba kao i institucija BiH i drugih zemalja u čijoj nadležnosti je problematika nestalih osoba. Između ostalog, posjetili su Memorijalni centar u Potočarima kao i Kosturnicu u Miljevićima.

Praksa Radne grupe je da, pored redovnih zasjedanja u Ženevi, godišnje jedno zasjedanje održi van Ženeve s ciljem podrobnijeg upoznavanja s problematikom u zemljama članicama UN-a.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*