Berlinale: Dvije nagrade za film “Bog postoji, zove se Petrunija” scenaristice Elme Tataragić

Međunarodni filmski festival u Berlinu sinoć je završen, a film “Bog postoji, zove se Petrunija” scenaristice Elme Tataragić dobio je Nagradu ekumenskog žirija i Guild film nagradu 69. Berlinalea.

Režiju ovog filma potpisuje poznata makedonska rediteljica Teona Strugar Mitevska s kojom je Tataragić već sarađivala na filmu “Kada dan nije imao ime”. “Bog postoji, zove se Petrunija” nastao je u koprodukciji Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije, a u potpunosti je sniman na lokacijama u Makedoniji prošle godine.

Film prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u “muški svijet”.

Nagradu ekumenskog žirija dodjeljuje šestočlani žiri kojeg čine predstavnici filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve autorima čiji filmovi promiču humane i socijalne vrijednosti, a koji su prikazani u takmičarkom programu. Ekumenski žiri činili su Dr. Anna Grebe, Pamela Aleman, Micah Bucey, Dominique Dipio, Margrit Frölich i Kristine Greenaway.

Guild film nagradu dodjeljuje žiri kojeg čine direktori kina koji su članovi Asocijacija njemačkih Art House kina, a ovogodišnji članovi bili su: Adrian Kutter, Anna Rosa Ligeia Kruse i Jens Schneiderheinze.

Podsjećamo, na ovogodišnjem Berlinaleu prikazan je i film “Šavovi” Miroslava Terzića za kojeg je scenarij također napisala Elma Tataragić, a koji je proglašen najboljim u “Panorama” programu na Berlinaleu.Članovi žirija su istakli da je film je odličan primjer snage filmske umjetnosti te su pohvalili režiju, tehniku, scenarij i glumu. Tataragić je na svom Facebooku napisala da je zahvaljujući ovoj vrijednoj nagradi Europa Cinemas filmu osigurana značajna promocija.Film se bavi veoma aktuelnom temom u Srbiji, ali i cijelom regionu, a to je krađa novorođenčadi u porodilištima. Film prati priču žene koja je ubijeđena da je njen sin, za kojeg su joj doktori rekli da je preminuo poslije rođenja prije 17 godina, zapravo živ. Glavnu ulogu u filmu tumači Snežana Bogdanović.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*