May naredne sedmice sa Junckerom o “Brexitu”

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) sastaće se naredne sedmice sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom (Jaean-Claude Juncker) da bi razgovarali o “Brexitu”, saopšteno je iz njene kancelarije.

U saopštenju se navodi da Mejova planira da u narednim danima razgovara sa liderima svih članica EU, dok će se britanski ministar za “Brexit” Stiv Berkli sutra sastati sa glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom.

Mejova je pisala poslanicima njene Konzervativne partije od kojih traži da prevaziđu nesuglasice oko napuštanja EU jer je to u nacionalnom interesu.

Britanski državni tužilac Džefri Koks će u u utorak, 19. februara u svom govoru u parlamentu navesti koje su promjene neophodne da bi se uklonio pravni rizik da Velika Britanija na neodređeno vrijeme ostane zarobljena u “bekstopu” sa Sjevernom Irskom.

“Bekstop” bi značio da bi Sjeverna Irska, za razliku od drugih dijelova Velike Britanije, nastavila da poštuje određena pravila EU, koja se najviše odnose na standarde hrane i robe.

Poslanici Predstavničkog doma Velike Britanije u četvrtak 14. februara nisu podržali strategiju Tereze Mej u pregovorima sa EU o “Brexitu”.

Analitičari ističu da je time narušeno obećanje Mejove dato liderima EU da bi mogla da obezbjedi usvajanje dogovora uz određene ustupke prvenstveno oko “bekstopa”.

Ovo pitanje je postalo jedno od najspornijih pred planirani izlazak Velike Britanije iz EU 29. marta nakon 45 godina članstva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*