Haradinaj: Dok sam premijer, takse ostaju

Ramuš Haradinaj, premijer Kosova, tvrdi da će takse povećane za sto posto na proizvode iz Srbije i BiH ostati na snazi sve dok je on na toj poziciji, prenosi Telegraf.
– Nadam se da ste me dobro čuli. Vidite gdje sam došao da vam to kažem – rekao je novinarima Hardinaj u Glođanu, mjestu kraj Peći, gdje je rođen.

Ponovio je da takse neće biti ukinute sve dok, kako je naveo, “Srbija ne prizna nezavisnost Kosova”.

S druge strane, smatra da uvjete koje Beograd postavlja Prištini za nastavak dijaloga treba ukinuti.

– Ako povučemo i ukinemo takse, oni sutra mogu tražiti Trepču, uklanjanje vojske i još toga – rekao je Haradinaj, prenijela je RTK na albanskom jeziku.

Govoreći o stavu koalicije o taksama, Haradinaj je rekao da je odluka donijeta zajednički.

– Također tražim podršku od političkih partnera, iako možemo imati različita mišljenja. Jedna stvar je istinita, kada smo donosili odluku o porezu, bili smo jednoglasni, svi su bili za. Nije dobro nikome da pokuša suspendirati takse bez prethodnog dogovora – rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova se protivi zahtjevima SAD i Evropske unije da takse budu suspendirane na srbijansku robu, što je postala prepreka za nastavak dijaloga.

Demokratska stranka Kosova Kadrija Veseljij, predložila je ranije da takse budu suspendirane na 120 dana, ali Haradinaj na to nije pristao.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*