Skupovi protiv antisemitizma

Nekoliko političkih stranaka i organizacija pozvalo je Francuze da održe skupove protiv antisemitizma poslije izveštaja o rastućem broj antisemitskih napada, a posebno poslije verbalnog napada proteklog vikenda na Alena Finkelkrota, poznatog francuskog intelektualca jevrejskog porijekla.

Finkelkrot je napadnut verbalno ispred zgrade u kojoj stanuje u Parizu u subotu na marginama protesta građanskog pokreta “Žuti prsluci”.

Filozof i pisac (69) nije reagovao na vulgarne i antisemtitske uvrede koje su mu uputili pripadnici “žutih prsluka”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je odmah reagovao i osudio napad. U međuvremenu je otvorena istraga i identifikovana jedna osoba osumnjičena da je učestovala u incidentu.

Finkelkrot je rekao da ne želi da podnese tužbu zbog incidenta.

Na incijativu Socijalističke partije, kojoj su se pridružile razne političke stranke, u Francuskoj će danas biti održani skupovi protiv antisemitizma. Prema posljednjem izvještaju prenijetom u medijima, antisemitska djela u Francuskoj su prošle godine bila u porastu.

Mnogi mediji ocjenjuju da su taj antisemitski incident, kao i drugi raniji neredi, znatno pogoršali sliku o pokretu “Žutih prsluka” koji posljednjih nedjelja ima sve manju podršku Francuza.

Većina ispitanih Francuza smatra da bi trebalo da se okončaju protesti koji se održavaju svake subote od 17. novembra.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*