Šesnaest država tuži Trumpa

Šesnaest američkih saveznih država, predvođenih Kalifornijom, tužiće administraciju američkog predsednika Donalda Trumpa zbog odluke da proglasi vanredno stanje kako bi se obezbjedila sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužbu je već podnijeta Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije samo nekoliko dana nakon što se Trump u petak pozvao na vanredna ovlaštenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtjev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, prenosi Rojters.

I tri zemljoposjednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podnijeli prvu tužbu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava.

Britanska agencija ocjenjuje da bi pravni sporovi mogli da uspore Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provjere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Hiljade demonstarnata okupilo se u gradovima diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazili podršku migrantima i osudili proglas o vanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom.

Više od 1,000 ljudi protestovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan Predsjednika prozvali Trumpa da je zloupotrebio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu.

U New Yorku demonstranti su imali natpise poput “Opoziv” i “Hitni slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE”, rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti.

U Chicagu su demonstranti imali transparente poput “odbaci Trumpa”, “Lažna uzbuna” i skandirali su “Bez zida, bez straga, migranti su dobrodošli ovdje”.

 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*