SDA/A-SDA: Na dobrom smo putu da koaliramo

Završen je sastanak predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i stranke A-SDA. Nakon sastanka rečeno je kako su ove dvije stranke na dobrom putu da koaliraju na državnom i federalnom nivou, kao i u pojedinim kantonima.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je kako misli da se stvari između ove dvije stranke kreću u dobrom smjeru. On je istakao kako očekuje da će sa A-SDA koalirati na državnom i federalnom nivou, a moguća je ikoalicija u pojedinim kantonima.

Izetbegović je najavio i sastanak sa PDA u ponedjeljak nakon čega će biti poznati konkretniji potezi.

Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA kazao je kako je razgovor sa SDA bio korstan i on je pretpostavka za naredne korake i saradnju.

Ogrešević je kaozao kako su oni svjesni kapaciteta SDA u vlasti te su spremni da taj kapacitet ojačaju. Usaglašeno je i da se vlast mora što prije formirati na svim nivoima.

Podsjećamo, u Sarajevu je jučer održan sastanak Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), a glavna tema razgovora bila je formiranje vlasti na entitetskom i državnom nivou.

Lideri dvije stranke su ocijenili da su razgovori bili “konkretni, sadržajni i obećavajući”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u obraćanju medijima nakon sastanka je rekao da je razgovor bio uspješan. Nije postignut zvaničan dogovor ali, kako kaže, postoji visok stepen saglasnosti između dvije stranke kada je u pitanju formiranje vlasti na državnom, ali i ostalim nivoima.

Izetbegović do kraja marta očekuje formiranje Vijeća ministara BiH, te najavljuje da će narednih dana biti intenzivirani pregovori SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH u procesu konstituisanja vlasti u BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je jučer da ulazak u vlast sa dosadašnjim ljutim rivalima znači da će obje stranke gledati interes države, a svoje “lične sujete” ovaj put ostaviti po strani.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*