Nova investicija tuzlanskog giganta: Bingo preuzima firmu iz Srebrenika

Kompanija Bingo d.o.o. export-import Tuzla objavila je danas ponudu za puno preuzimanje firme Ingram d.d. Srebrenik, piše BiznisInfo.

Bingo je prošle godine stekao udio od oko 67,5 posto dionica u ovoj kompaniji, pa se ova ponuda odnosi na preostali dio od 32,5 posto vlasništva.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 13,32 KM, što predstavlja 74 posto nominalne cijene dionice.

Ponuda se odnosi na 454.228 dionica koje nisu u vlasništvu Binga, što znači da će tuzlanski gigant, ako svi dioničari prihvate ponudu, morati izdvojiti oko 6 miliona KM za puno vlasništvo u Ingramu.

Rok važenja ponude je 28 dana, a cilj je preuzimanje kompanije u 100-postotnom iznosu.

Strateški plan Binga je razvoj Ingrama uvođenjem novih proizvodnih programa, odnosno novih proizvoda na postojeći proizvodni asortiman, a što će pridonijeti povećanju kvalitete usluga i širenja na nova tržišta.

Namjera je također unapređenje postojećih kapaciteta Ingrama te će provesti razvojni proces kako bi se stvorili poslovni uslovi za postizanje veće učinkovitosti.

Podsjetimo da je Bingo 21. maja prošle godine kupio 67,45 posto dionica kompanije iz Srebrenika. Taj paket dionica plaćen je oko 12,5 miliona KM.

Ingram je društvo za proizvodnju, preradu i promet građevinskog materijala. Prema podacima s internet stranice Ingrama, firma vrši proizvodnju kamenih agregata, kreča, betona i betonskih proizvoda, te elektro, mašinske i transportne usluge.

U sklopu Ingrama posluju dva rudnika i to površinski kop “P.K. Drenik” i površinski kop “P.K. Duboki potok”. Firma ima i fabriku kreča, fabriku betonskih elemenata i separaciju.

(Biznisinfo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*