U Sarajevu promovisan novi roman Jasmina Imamovića “Ljetopis o kralju Tvrtku”

Novi roman književnika i političara Jasmina Imamovića “Ljetopis o kralju Tvrtku”, predstavljen je danas u Sarajevu. Knjigu su predstavili književnici Faruk Šehić i Mile Stojić.

 “Novi roman Jasmina Imamovića ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ tematski zahvaća srednjovjekovnu bosansku povijest, jedan nedovoljno istraženi i u novije vrijeme često mitologizirani diskurs. Ali, Imamović ne piše historijski roman, on stvara roman o povijesti na temelju dostupnih znanstvenih fakata. On, dakle, ne slijedi i ne iznosi, poput historičara, puku rekonstrukciju događaja, već kao pisac ulazi u dramu bosanskog srednjovjekovlja, u vrijeme kad je vladao bosanski kralj Tvrtko Kotromanić. Dramu koja se ponavlja sve do naših dana, a to ponavljanje mogli bismo nazvati paradigmom bosanskog udesa, gdje jedna mala evropska država uvijek iznova biva plijen interesa velikih evropskih sila”, zapisao je, između ostalog, Mile Stojić.

“Ljetopis o kralju Tvrtku” objavljen je u izdanju izdavačke kuće Ladi iz Tuzle. Riječ je o romanu-hronici, za koji književnik Filip David kaže da stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost.

“Istovremeno, ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ je značajan doprinos bosanskoj književnosti, a Jasmin Imamović u toj književnosti ovim svojim delom potvrđuje posebno mesto”, ocijenio je David.

Imamović je do sada objavio romane “Ubijanje smrti”, “Besmrtni jeleni”, “Obožavatelj trena”, “Molim te zapiši” i “Slana zemlja”, a osim romana objavljivao je i eseje, kratke priče, radiodrame… Knjige su mu prevedene na više jezika. Imamović je i kao pravnik objavio tri knjige i dvadesetak radova u naučnim i stručnim časopisima.

(Oslobođenje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*