Stotinjak migranata iz USK stiglo u Sarajevo

Stotinjak migranata koji su krenuli autobusima jutros iz Unsko-sanskog kantona prema Sarajevu stiglo je u kamp Ušivak. Muris Selimović, koordinator Prihvatnog centra Ušivak i predstavnik Službe za poslove sa strancima, istakao je da je ovaj centar svojim kapacitetom mogao primiti 100 ljudi i ne više od toga.
Grupa od oko 100 migranata je ranije boravia u prihvatnim centrima Bira i Miral u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH potvrđeno je kako je ovo odluka državnog operativnog štaba, te da je transport u nadležnosti Službe za poslove sa strancima BiH, uz asistiranje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

-Policija Unsko-sanskog kantona u ovom slučaju je asistirala, odnosno pružila pomoć Službi za poslove sa strancima BiH prilikom transporta. Iz prihvatnih centara Bira i Miral izmještena je grupa od oko 100 migranata, koji su s dva autobusa prevezeni u Ušivak u Hadžićima – rekao je glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Istaknuto je i kako je riječ o prvoj grupi migranata i izbjeglica koja je izmještena s područja Unsko-sanskog kantona, s obzirom da će u ostale prihvatne centre u BiH biti prebačeno ukupno 250 osoba.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić naglasio je kako se ovim zapravo realizira odluka o poštivanju kapaciteta prihvatnih centara na području USK, te da je zajednički stav svih nivoa vlasti u državi da oni zbog kontrole sigurnosne i zdravstvene situacije ne smiju biti premašeni.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*