Izvještaj Evropske komisije o zemljama regiona poslije izbora

Godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana najvjerovatnije će biti odložen dok se ne završe izbori za Evropski parlament zakazani za kraj maja, rekli su diplomatski izvori u Briselu za RTS.

Iako najavljen za sredinu aprila, godišnji izvještaj će biti objavljen najvjerovatnije tek 29. maja.

Odlaganje izvještaja moglo bi da poremeti očekivani kalendar događaja kada je riječ o otvaranju novih poglavlja u pregovorima za Srbijom na međuvladinoj konferenciji u junu.

Za odluku o broju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom sredinom juna na raspolaganju će biti samo dvije ili tri nedjelje.

Srbija ima pet poglavlja u proceduri odlučivanja, a do sada je za vrijeme jednog predsjedavanja otvarala najviše dva.

Srđan Cvijić sa Instituta za otvoreno društvo iz Brisela kaže da nije riječ samo o odlaganju godišnjih izvještaja, već i o tome da lideri Zapadnog Balkana neće biti pozvani da prisustvuju evropskom samitu u Sibiu za vrijeme rumunskog predsjedavanja.

Analitirači u Briselu ocjenjuju da će od rezultata evropskih izbora zavisiti i pravac politike proširenja EU na Zapadni Balkan.

“Nećemo imati kao do sada solidnu većinu dve najveće političke grupe – Narodne partije i socijalista. Moraće možda da uđe treća i četvrta politička grupa u tu jednačinu, što bi značilo možda odgađanje formiranja nove Evropske komisije”, dodaje Cvijić.

Sadašnja Evropska komisija usvojila je strategiju za Balkan u kojoj se prvi put pominje 2025. kao rok za članstvo Srbije, ali taj dokument nije do sada preokrenuo dinamiku proširenja.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike u Beogradu kaže da države članice EU nisu potvrdile dokument, već su ga primile k znanju, samim tim ostavljena je određena nedoumica oko njegove budućnosti.

“To ima posebnu snagu imajući u vidu da se bliže izbori za Evropski parlament i biranje nove Evropske komisije”, smatra Majstorović.

Sastav i organizacija nove Evropske komisije poslije izbora biće važni i za Balkan, posebno pitanje da li će postojati poseban resor za proširenje i ko će ga preuzeti od sadašnjeg komesara Johanesa Hana.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*