Bosna i Hercegovina na 42. mjestu najzdravijih nacija, ispred Srbije i Makedonije

Još pet evropskih zemlja našlo se među prvih deset na spisku najzdravijih nacija u 2019. godini: Italija na drugom mjestu, Island na trećem mjestu, Švicarska na petom, Švedska na šestom i Norveška na devetom mjestu.

Kada je riječ o našem regionu, najzdravija nacija su Slovenci koji se nalaze na 24. mjestu, potom slijedi Hrvatska na 31. mjestu, Crna Gora na 41. mjestu, Bosna i Hercegovina na 42. mjestu, a iza nje su Albanija na 43. mjestu, Srbija na 55. i Makedonija na 56. mjestu.

Japan koji je na listi iz 2017. godine bio najzdravija nacija sada je na četvrtom mjestu i to je ujedno najzdravija azijska zemlja.

Na spisku deset zemalja s najzdravijim stanovništvom su i Australija, Singapur i Izrael.

Indeks ocjenjuje nacije na temelju sljedećih faktora: trajanje životne dobi, pretilost, upotreba duhana, ekološki faktori poput pristupa čistoj vodi i sanitarni uvjeti.

Španija ima najveće očekivano trajanje života u zemljama Evropske unije.
Prema prognozama Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja Univerziteta Washington, Španci će do 2040. godine imati najduži životni vijek, gotovo 86 godina, a slijede Japan, Singapur i Švicarska.

Istraživači vjeruju da su za ovakve pozitivne rezultate Španije i Italije “krive” prehrambene navike, tj. njihov mediteranski način prehrane koji je bogat ekstra djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima.

Sjedinjene Američke Države pale su za jedno mjesto pa se sada nalaze na 35. mjestu, dok su građani Kanade na 16. mjestu najzdravijih nacija.

U odnosu na prethodnu listu Južna Koreja je poboljšala svoj rezultat za čak sedam mjesta pa je sada na 17. mjestu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*