Izetbegović o ulasku DF-a u vlast: Čekamo da konkretno kažu jesu li raspoloženi

Izetbegović je kazao kako su delegacije imale dobar sastanak i da je postignut visok stepen saglasnosti o bitnim prioritetima te da je SDA predala PDA program rada na svim nivoima vlasti. Kako kaže, PDA je iznijela svoje prioritete i generalno postoji načelna saglasnost i o energetskim projektima.

“Fokusirali smo se i na iskrenost u saradnji, čega nije bilo dovoljno u proteklom periodu. Ne možemo na takav način ići u sljedeći mandat kada je riječ o PDA i SBB-u. Očekujem da ćemo imati jedan iskren odnos. Preglasavanje redovno uspori donošenje bitnih odluka”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da je iskren odnos ključan u formiranju koalicija te da on vodi realizaciji onoga što se u konačnici stavi na papir.

Novinari su pitali Izetbegovića da li SDA više preferira SBB ili DF s obzirom na poruke predsjednika DF-a Željka Komšića koje govore kako je i DF očito spreman da uđe u vlast sa SDA.

“Vidio sam se s Komšićem prošle sedmice i nisam imao odgovor kako nagovještavate i kakav se može pročitati u novinama. Ako bi došlo do toga da i DF uđe u koaliciju, SDA je odmah u oktobru pozvala da se naprave što šire koalicije. Ali to neće ovisti samo o SDA”, kazao je Izetbegović.

Kako kaže, SDA je spremna ući sa svim probosanskim strankama kako bi bilo što manje onih koji koče napredak BiH ka EU i NATO-u.

“Prerano je govoriti o tako širokoj koaliciji. Čekat ćemo na odgovor DF-a, odnosno da konkretno kažu jesu li raspoloženi”, kazao je Izetbegović.

Kukić je novinarima rekao da se delegacija PDA odazvala na poziv SDA i da je današnji sastanak bio sadržajan i izuzetno korektan. Dodao je da postoji veliki stepen saglasnosti između dvije stranke.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*