U najkraćem roku finalizirati proces u vezi sa ANP-om

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas direktora Međunarodnog vojnog osoblja Sjevernoatlantskog saveza (NATO-IMS) general-pukovnika Jana Broeksa s saradnicima.

Razgovarano je o koracima Bosne i Hercegevine u euroatlantskim integracijama. Pendeš je goste upoznala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, s posebnim osvrtom na trenutni status Godišnjeg nacionalnog programa BiH (ANP).

Tokom sastanka izraženo je očekivanje da će u najkraćem roku doći do finaliziranja procesa kada je u pitanju ANP, čijim bi podnošenjem Akcijski plan za članstvo (MAP) u NATO-u iz uvjetnog prešao u aktivni status.

IMS je izvršno tijelo Vojnog odbora (MC), NATO-ovog najvišeg vojnog tijela. On pruža strateške i vojne savjete i potporu Vojnom odboru, koji savjetuje Sjevetnoatlantsko vijeće (NAC) NATO-a o vojnim aspektima politike, operacija i transformacija unutar Saveza.

Na sastanku je sudjelovala i zapovjednica Stožera NATO-a u Sarajevu brigadni general Marti Bissell te pomoćnik ministrice obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić. Dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini general-pukovnik Jan Broeks nastavlja sutra u sjedištu Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH u Sarajevu, a domaćin posjeta je general-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera OSBiH, saopćeno je iz MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*