Fudbalska sudbina u Tuzli spojila Bugojance

Putevi fudbalera i, inače, profesionalnih sportista po pravilu su neizvjesni i nikad ne znaju gdje će ih karijera odvesti.

Neki cijeli vijek provedu u matičnom klubu, drugi kao na traci mijenjaju timove, zemlje i kontinente, a ponekad se desi i da članovi iste porodice dijele svlačionicu.

Mnogo odricanja

Ovog puta, to je slučaj s bugojanskom braćom Alispahić – Mehmedom i Sabitom. Oni će nakon godina karijera konačno nastupati zajedno za isti klub. Sudbina je htjela da to bude u dresu tuzlanske stogodišnjakinje Slobode.

Tridesetjednogodišnji Mehmed mnogo je poznatije ime. Igrao je za bh. reprezentaciju, Dinamo, Rijeku, Sarajevo… Dok je gradio međunarodnu karijeru, sedam godina mlađi Sabit igrao je za matičnu Iskru i Travnik.

– Naravno da mi je brat uzor. Svakako! Od malena sam počeo da igram fudbal, uvijek sam njega gledao kako je trenirao i borio se. Mislio sam da je lako postati nešto, ali nije. Mora se dosta trenirati tako da sam i ja krenuo tim putem – objašnjava Sabit, koji je pratio svaki korak Mehmedove karijere.

Posjećivao ga je u klubovima u kojima je nastupao i upijao svaki savjet.

– Uvijek mi i dan-danas daje savjete, što mi mnogo znači. Sve to može biti samo bolje za mene – ističe Alispahić mlađi.

Iskusni Mehmed je, također, sretan što će tušanjsku svlačionicu dijeliti sa mlađim bratom. Nema sumnje da će mu biti od velike pomoći da se navikne na novu sredinu.

Lijeva strana

– Sigurno je da mi je drago. Pomoći ću mu svojim iskustvom i ukazivati mu šta treba da popravi u igri. Na njemu je da se sada dokazuje – poručuje veznjak Slobode.

Kaže da i sam otkriva igračke kvalitete svog brata.

– Nisam ga mnogo pratio, tek ga sada upoznajem na treninzima. Ima dobru lijevu nogu, borben je, angažiran, dobro pokriva tu lijevu stranu terena. Sve je sada na njemu, da se svojim radom nametne ekipi – objašnjava Mehmed Alispahić.

Mehmed i Sabit. Bugojanska braća u crveno-crnom dresu!

Odskočna daska

Zanimljivo, braća Alispahić igrala su u septembru prošle godine jedan protiv drugoga. Bilo je to u šesnaestini finala Kupa BiH, kad je Metalleghe dočekao “Crveno-crne”. Tuzlaci su slavili sa 0:1, a na zimskoj pauzi Sabit je iz jajačkog kluba stigao na Tušanj, i to na sugestiju starijeg brata.

– On je sugerirao i znao je koliko se trudim tako da nije ni sumnjao u mene da ću proći i da će sve biti dobro. Ovo nam je prvi put da nastupamo zajedno! U ovoj sezoni očekujem mnogo više. Ovo je za mene odskočna daska i, kad dobijem šansu, probat ću da je iskoristim maksimalno što mogu – zaključuje novi lijevi bek Slobode.

(Dnevi avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*