Vlada Japana odobrila 412.480 eura za projekte deminiranja i obrazovanja u BiH

Kako je kazao ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto, Vlada Japana će dodijeliti 271.029 eura (približno 530.087 KM) za projekt podrške deminiranja u Vitezu.

“Iako je prošlo više od 20 godina od oružanih sukoba u BiH, mine predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti stanovništva, a to spriječava socijalni i ekonomski razvoj zemlje. Deminiranje je složen i zahtjevan zadatak koji traži blisku saradnju različitih strana”, kazao je Sakamoto tokom današnjeg potpisivanja ugovora u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Projekat deminiranja će implementirati Unapređenje Ljudske Bezbjednosti (ITF), koji je humanitarna, neprofitna organizacija Vlade Republike Slovenije, u bliskoj saradnji s BHMAC-om i lokalnom zajednicom. Projekt sufinansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini u iznosu od oko 15.800 eura.

Sakamoto naglašava da će implementacijom projekta ukupno 225.400 kvadratnih metara zemljišta zagađenog minama u Vitezu biti očišćeno, te predato lokalnom stanovništvu na korištenje.

Vršioc dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Saša Obradović naglasio je da je Japan jedan od najvećih donatora u BiH u oblasti protuminskog djelovanja, te da će donacija biti iskorištena za četiri projekta deminiranja u Općini Vitez.

“Nadamo se da će Japan ostati jedan od naših najznačajnijih partnera. Kontaminacija mina sprječava povratak izbjeglica i raseljenih osoba, kao i rekonstrukciju infrastrukture i iskorištenost obradivog zemljišta i šume. Cilj je da se putem tehničkog i netehničkog izviđanja oslobodi zemljište konteminirano minama i vrati stanovništvu na upotrebu. Općina Vitez je jedna od najzagađenijih minama u BiH, a u pitanju je poljoprivredno zemljište i područja gdje će deminiranje omogućiti obnovu stambenih objekata i razvoj stočarstva”, objasnio je Obradović.

Dodao je da vjeruje da BiH može ispuniti obaveze određene usvajanjem državne Strategije protuminskog djelovanja 2018. – 2025., odnosno da će postati država bez mina do 2025. godine.

Za projekt obnove Osnovne Škole Skender Kulenović u Zenici je odobreno 80.565 eura (približno 157.572,11 KM), a odobrena sredstva će omogućiti zamjenu školskih prozora prozorskih okvira i vrata.

Od osnivanja škole 1978. godine, prozori nikada nisu bili zamjenjeni. S obzirom na činjenicu da su prostorije ozbiljno oštećene zbog starosti, to je uzrokovalo probleme, naročito zbog nemogućnosti postizanja odgovarajuće temperature i sigurnosti u školskim učionicama.

Kako je kazao direktor škole “Skender Kulenović” Amel Kablar, od donacije će imati korist oko 970 učenika, nastavnika i osoblja.

Za projekat obnove Osnovne Škole “Sveti Sava” u Foči odobreno je 60.886 eura (približno 119.081,61 KM), a odobrena sredstva će omogućiti zamjenu podova, vodovodnih instalacija i toaleta.

Direktorica škole Jelena Čančar ističe da su objekti ozbiljno oštećeni zbog starosti i pogođeni poplavama u 2010. i 2014. godini, što je uzrokovalo problem koji se naročito odrazio na sigurnost učenika u učionicama i higijenskom okruženju u školi.

Ambasador Japana Sakamoto dodaje da Vlada Japana pridaje veliku važnost osnovnim sektorima, uključujući obrazovanje, zdravstvo i deminiranje u Bosni i Hercegovini, u okviru programa Grant pomoći za Temeljne projekte ljudske bezbjednosti (GAGP), koji su započeli s implentacijom 1996. godine.

“Ukupna suma je dostigla je približno 35 mililona maraka u posljednjih 22 godine, a sredstva su utrošena za izgradnju, obnovu i opremanje objekata i aktivnosti deminiranja širom zemlje”, zaključio je ambasador.

Vlada Japana ove godine u BiH će podržati osam projekata ukupne vrijednosti približno 720.000 eura, u okviru Grant pomoći za temeljne projekte ljudske sigurnosti (GAGP).

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*