Panonska jezera među 10 najboljih turističkih atrakcija u BiH

Kao veći dio Evrope, Bosna i Hercegovina je bogata historijskim blagima. BiH je poznata po mnogobrojnim prirodnim ljepotama i planinskim ljepoticama, objavila je stranica za putovanja Travelison.com koja je izdvojila 10 destinacija koje su posebne za turiste. Među njima su i tuzlanska Panonska jezera.
1. Stari most je obnovljen 2004. godine na ostacima otomanskog mosta iz 16. stoljeća koji je uništen tokom rata 1993. godine. Smatraju ga jednim od najljepših primjera islamske arhitekture na Balkanu.

2. Most Mehmed paše Sokolovića je historijska struktura u gradu Višegradu. Dizajnirao ga je Mimar Sinan, otomanski arhitekta Velikog vezira Mehmed Paše Sokolovića po kojem je i dobio ime. Završen je 1577. godine i uvršten je na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika 2007. godine.

3. U Nacionalnom parku Sutjeska se nalazi Perućicu, jedna od dvije preostale prašume u Europi. Ujedno je i najstariji nacionalni park u državi. Također, u parku Sutjeska možete vidjeti i najveći vrh Maglić i kanjon rijeke Sutjeske.

4. Prijedor posjeduje nekoliko znamenitosti. Čaršijska džamija je jedna od najstarijih u Prijedoru i jedna od velikih turističkih atrakcija za posjetioce BiH. Izgrađena je 1750. godine i sadrži biblioteku i školu. Crkva Svete Trojice, pravoslavna crkva izgrađena 1898. godine je također još jedna građevina koju morate vidjeti.

5. Nacionalni park Kozara je poznato mjesto za lov. Lov na patke, divlje svinje, zečeve, lisice, jelene i fazane je regulisano u sklopu ovog područja. Za one koji ne vole lov, postoje staze za hiking, biciklizam i šetnju.

6. Tvrđava Ostrožac potječe iz 16. vijeka i nalazi se u Unsko-sanskom kantonu blizu mjesta Ostrožac. Između 1900. i 1906. godine, tvrđavu je dodatno proširio nepoznati člana habsburške porodice.

7. Radimlja je groblje koje sadrže srednovijekovne spomenike stećke, a većina ih potječe iz 15. i 16. stoljeća. Predstavlja jednu od najpopularnijih lokacija iz srednjevjekovnog razdoblja za turiste. Nalazi se tri kilometra zapadno od Stoca.

8. Mogorjelo rimska villa rustica iz četvrtog vijeka. Okruženo je prelijepim parkom i farmom za konje. Konjički klub se također nalazi u blizini. Klub privlači više od 300.000 turista svake godine od svog otvaranja.

9. Kanjon donjeg toka rijeke Tare je nastavak kanjona rijeke koja izvire u dinarskim Aplima u Crnoj Gori. Zajedno sa kanjonom gornjeg toka rijeke Tare predstavlja drugi najduži kanjon na svijetu, odmah poslije Grand Canyona i pod zaštitom je UNESCO-a.

10. Panonska jezera su jedina slana jezera u Evropi. Nalaze se u multikulturalnom gradu Tuzli. Plaže i ostali sadržaji za zabavu okružuju jezero i privlače više od 100.000 turista svake godine.

(Tuzlarije/RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*