U Narodnom pozorištu Tuzla gostujuća predstava “Žena kao bojno polje”

Za  subotu, 9. mart u Narodnom pozorištu Tuzla je najavljena gostujuća predstava teatra COMPAGNIE LE GLOB Matéi Visnieca „Žena kao boljno polje“. Scenografiju i režiju potpisuje   Jean Luc Olivier. Igraju: Marie Delmres , Clémenitne Couic i Thierry Oudin.

20 godina poslije, reditelj se ponovo vraća djelu Žena kao bojno polje, nastalom nekoliko godina nakon završetka sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Nastalo 1999. godine, djelo rumunskog autora Mateja Vişnica, za režisera iz  Bordeauxua je bila polazna tačka velike pozorišne avanture. Šta se desilo od 1999. godine do danas, što traži da se ponovo čuje ovaj oštar i brutalan tekst, dijalog između dvije žene, jedne, američke psihologinje i druge, mlade žene sa Balkana, žrtve silovanja tokom sukoba?

Tekst naglašava razorne posljedice rata koje žensko tijelo čini prostorom za osvajanje i ponižavanje. U srcu balkanske Evrope, kao i u svim sukobima koji proizvode zvjerstvo i masakr, kad god proces uništavanja predstavlja distanciranje humanosti Drugog, žene su prve žrtve.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*