BiH učestvovala u vježbi pružanja pomoći u slučaju zemljotresa

Vježba “IPA MNE Quake 2014” organizirana u okviru IPA projekta Evropske unije, po scenariju pružanja pomoći u slučaju zemljotresa, održana je sredinom oktobra u Crnoj Gori, a u vježbi je sudjelovalo devet zemlja iz regiona – Srbija Makedonija, Turska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Albanija i Slovenija.

Vježba je počela komandno-štabnom vježbom kojom se provodila komunikacija između Evropskog centra za koordinaciju u vanrednim situacijama (ERCC), Centra Crne Gore te centara država uključenih u vježbu, dok se komunikacijska vježba u BiH izvodila u Operativno-komunikacijskom centru 112 BiH Ministarstva sigurnosti BiH.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije linija zapovijedanja i službi na terenu te provjera uspostave komunikacije, uvježbanost postojećih snaga, rečeno je u Federalnoj upravi Civilne zaštite (FUCZ).

Realizirano je spašavanje iz ruševina, pronalazak sumnjivih tvari, prezentacija alpinističkih tehnika i savladavanja zahtjevnih i uskih vertikalnih prostora (prebacivanje osoba uz vanjski zid zgrade s lijevog krila nadesno), spašavanja iz zarušenih i teško dostupnih prostora, spašavanja iz uskih i mračnih podzemnih prostora, djelovanje potražnih pasa te trijaža ozlijeđenih koju provodi hitna pomoć.

Tim za urbano traženje i spašavanje koji je dio specijalizirane jedinice FUCZ-a osnivan je kao potpora za provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i glavni nositelji su operativne snage zaštite i spašavanja koje se u okviru redovne djelatnosti bave zaštitom i spašavanjem te provođenjem i drugih mjera civilne zaštite.

Federalna uprava Civilne zaštite je prva koja je na teritoriji Bosne i Hercegovine ustrojila “Usar Team” za urbano traganje i spašavanje, neposredno nakon nesreće prouzrokovane zemljotresom s kojim je učestvovala u vježbi održanoj u Crnoj Gori, kao predstavnik BiH.

Sastav tima čine 25 pripadnika, dva psa tragača, deset vozila, opremljeni specijalističkom opremom u skladu s međunarodnim smjernicama (INSARAG). Kao podrška timu FUCZ, u njenom sastavu u ovoj vježbi učestvovali su pripadnici Federalne uprave policije-Specijalne policijske jedinice.

Osim tima za urbano traganje i spašavanje, kao posmatrači na vježbi su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, dvije entitetske uprave civilne zaštite te predstavnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske u ulozi evaluatora u timu za kontrolu vježbe.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će se nastaviti opremanje i obučavanje pripadnika jedinica za zaštitu i spašavanje po svim mjerama zaštite i spašavanja i međunarodnim smjernicama radi efikasnijeg djelovanja u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*