kuća_plamena_mira

U Kući plamena mira počinje Sedimica njemačkog filma

Večeras u Kući plamena mira, na Slanoj banji, počinje Sedimica njemačkog filma.

UG Kuća plamena mira Tuzla, u saradnji sa Goethe-Institutom iz Sarajeva od 11.-15. marta 2019. godine, sa početkom u 20.00 sati,  organizuje besplatne filmske projekcije. Bit će prikazano pet igranih, dugometražnih filmova, savremene njemačke kinematografije.

U okviru projekta Kino on Tour publika će imati priliku pogledati bavarsku komediju „Ko prije umre, duže je mrtav“, film o odrastanju „Crazy“, dramu o golom preživljavanju „The Cut“, ratnu melodramu „Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja“ i priču o životu Romy Schneider „3 dana u Quiberonu“.
Početak projekcija u 20.00 sati

Ulaz slobodan

Filmovi su titlovani na BHS jezik

11.03.2019.  20.00h

Ko prije umre, duže je mrtav (2006)

Jedanaestogodišnjak koji traga za besmrtnosti. Divno drzak i nevjerovatno

bavarski. Priča nestašnog dječaka iz sadašnjosti iz 2006. Odlična mješavina dubine i srca sa autentičnim smislom za male bitne stvari u životu.

Režija: Marcus Hausham Rosenmüller

102 minuta

12.03.2019. 20.00h

Crazy (2000)

Šesnaestogodišnjeg dječaka, s malim tjelesnim hendikepom, roditelji šalju u internat. Razlog tome je i njegov nedovoljan školski uspijeh.

Na kraju školske godine opet nije prošao razred, ali je napokon našao prijatelje, imao prva seksualna iskustva sa suprotnim spolom i naučio mnogo za život.

Režija: Hans-Christian Schmid

95 minuta

13.03.2019. 20.00h

The Cut (2013/14)

1915: u gradu Mardin kovač Nazaret Manogian živi sa svojom suprugom i kćerkama blizankama zadovoljan život, prije nego što ga uhapsi turska policija – kao i ostale krišćane armenskog porijekla. Odvojen od svoje porodice mora kao prisilni radnik da rinta u pustinji. Preživljava strijeljanje i bježi. Dezerteri mu pomažu dalje. Utočište i posao nalazi u Aleppu gdje dočekuje kraj Prvog svjetskog rata. Nazaret saznaje da su mu kćerke preživjele turski genocid nad armenima.

Potraga za njima, oca vodi u Libiju, Kubu i u SAD.

Sa The Cut Fatih Akin uspjeva da napravi jedan veliki, ali i sporni ep.

Režija: Fatih Akin

135 minuta

14.03.2019. 20.00h

Most na Ibru/ Najljepša je zemlja moja (2012)

Kosovo, 1999. Već desetljećima rastući konflikt između pravoslavnih srba i većinski muslimanskih albanaca prerasta se u rat. U martu se uključuje NATO i bombarduje zemlju, kako bi okončali borbe. Mlada srpkinja Danica sa svojom djecom živi u jednom selu na Ibru; rijeka čini granicu između pretežno srpskog sjevernog Kosova i većinski albanskog dijela zemlje. Danica žali za svojim suprugom, koji je poginuo u građanskom ratu. Jednog dana u svojoj kući nalazi teško ranjenog vojnika „druge“ strane. Ako mu pomogne, rizikuje vlastiti život. Film o nacionalnom socijalizmu, nasilju i ljudskosti.

Režija: Michaela Kezele

85 minuta

15.03.2019. 20.00h

3 dana u Quiberonu (2016/17)

Pedesetih godina njemačko kino puno predrasuda skoro da nije proizvelo nijednu internacionalnu zvijezdu; rođena austrijanka Romy Schneider pripada rijetkim izuzecima. Sa Sissi i drugim djelima bliskim domovini postaje popularnija nego što joj je drago. Tek odlazak u inostranstvo glumicu oslobađa njene dražesne slike. U Francuskoj šezdesetih započinje novu karijeru, ali njeni pishički problemi ostaju. O tome se rijetko izjašnjavala u javnosti – kao 1981. u intervjuu sa novinarom Michaelom Jürgsom iz “Stern-a”.

Režiserka Emily Atef to inscenira sa izvanrednim glumcima i fiktivnim elementima.

Režija: Emily Atef

115 minuta

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*