Pušenje tokom trudnoće udvostručuje rizik od iznenadne smrti beba

Studija koja je objavljena u časopisu Pediatrics analizirala je podatke o pušenju tokom trudnoće iz podataka američkih centara za kontrolu bolesti i prevenciju rođenih i umrlih dojenčadi između 2007. i 2011. godine i utvrdila da se rizik od smrti povećava za 0,07 za svaku dodatnu cigaretu, piše CNN.

U trenutku kad ispušite kutiju cigareta rizik od neočekivane iznenadne smrti bebe utrostruči se u usporedbi s djecom nepušača.

“Jedan od najsnažnijih i najvažnijih rezultata koje bih izdvojio iz istraživanja je da je čak i pušenje jedne ili dvije cigarete djelovalo na iznenadnu smrt djece”, izjavio je pulmolog dr. Cedric “Jamie” Rutland.

Vodeća autorica studije Tatiana Anderson kazala je kako je svaka cigareta važna.

“Ljekari bi trebali voditi razgovore sa svojim pacijentima i govoriti: ‘Slušajte, trebali biste prestati. To su vam najbolji izgledi za smanjenje iznenadne smrti dojenčadi. Ali ako ne možete, svaka cigareta koju možete smanjiti će vam pomoći'”, rekla je Anderson.

Sindrom iznenadne smrti dojenčadi, poznat kao SIDS, bio je zastrašujući i neobjašnjiv fenomen za roditelje desetljećima dok istraživanja nisu otkrila vezu između bebinog položaja spavanja i iznenadne smrti. Ako su bebe do prve godine života spavale na stomaku, rizik od SIDS-a se udvostručio, navodi Američka pedijatrijska akademija.

Uvođenje kampanje “Povratak na spavanje” 1994. educiralo je roditelje o opasnosti, a stopa smrtnosti pala je za 50 posto kada su roditelji počeli stavljati bebe da spavaju na leđima.

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju do 2010. godine stopa umiranja od SIDS-a u Sjedinjenim Američkim Državama pala je na 2.000 godišnje, u usporedbi s gotovo 4.700 u 1993. godini.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*