Sredinom 5. Međunarodni festival queer filma i umjetnosti

Tuzlanski otvoreni centar obavještava da će u Tuzli 15. i 16. marta biti održavan 5.Međunarodni festival queer filma i umjetnosti u Tuzli.
Svečano otvorenje je 15. marta u 17 sati u Ateljeu “Ismet Mujezinović”:

15. 03. 2019. godine, Atelje Ismet Mujezinović

14,00 sati – Promocija romana “U svoja četiri zida” Kristine Četković
“U svoja četiri zida” prvi je crnogorski lezbijski roman koji priča emancipacijsku priču o Teodori Plamenac koja prolazi kroz sito i rešeto crnogorske homofobne stvarnosti i kompleksnih lezbijkih odnosa. Ovo veoma bitno štivo otvara brojna čitanja i pitanja kroz koje će vas provesti autorica uz moderaciju Selme Kešetović.

19,00 sati – Nakon svečanog otvorenja, posjetitelji/ce će imati prilike pogledati slovenski dokumentarni film “Odrastanje” reditelja Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati dvije mame, partnerke, koje se bore da Slovenija prepozna njihov brak kao legitiman. Iako njihov život izgleda kao bilo čiji život sa malim djetetom u stanu, one imaju i dodatan izazov – stajati nasuprot protivnicima/cama istospolnih brakova u Sloveniji 2015. godine uoči referenduma.

16. 03. 2019. godine, Atelje Ismet Mujezinović

15,00 sati – Otvorena diskusija “Feminizam za svako LGBT slovo” u moderaciji Selme Mustačević. Peta Merlinka nam je srećno “pala” na Mjesec ženske istorije i feminističke borbe, stoga ćemo otvoriti razgovor o tome kako se feminizam spaja sa svakim LGBT identiteta zajedno sa našim panelistima/cama iz našeg, ali i iz drugih gradova.

17,00 – Kratki nagrađivani filmovi “Brak”, “Vafle”, “Sisak”, “Mathias”, “Obećanje” i “Uspomena iz vode.” provest će vas kroz važne teme – šta sa izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća, a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom “i u bolesti i u zdravlju” i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji.

19,30 sati – Višestruko nagrađivani igrani film “Ja, životinja” zatvara ovogodišnji peti Međunarodni festival queer umjetnosti i filma Merlinka. Film je režirala Katharine Mückstein,a glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima – želju, strast i razum.

22,00 sati – Jazz caffe Tuzla. Ovogodišnja Merlinka se zatvara veliki partyjem u Jazz clubu Tuzla na kojem će nastupiti DJ duo Neviste iz Mostara.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*