Najviše radnika na crno u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu

Tuzlanska kantonalna inspekcija rada je u 2018. godini imala oko 3.500 inspekcijskih pregleda prilikom kojih je kontrolirano deset hiljada radnika.
Od toga je 8.900 njih imalo regulisan radno-pravni status sukladno zakonu, dok je 1.075 radnika radilo na crno.

– Za sve te zatečene radnike koji nisu imali regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, izdato je rješenje o zabrani njihovog angažovanja do regulisanja njihovog radno-pravnog statusa, a izdati su i prekršajni nalozi. Tako je ova inspekcija u 2018. godini izdala 433 prekršajna naloga u iznosu od oko 580 hiljada KM – izjavila je glavni kantonalni inspektor rada, zaštite na radu i socijalne zaštite Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Tuzlanskog kantona Ivana Banović Osmanović.

Iako nijedna oblast rada nije pošteđena, praksa je pokazala da je najviše radnika na crno evidentirano u uslužnim djelatnostima i građevinarstvu. U posljednje vrijeme neprijavljene radnike pronalaze i u oblasti proizvodnje, a kazne su rigorozne.

– Za poslodavaca, pravno lice od 500 do 2.000 KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, zatim za poslodavca, fizičko lice ta kazna iznosi od 200 do hiljadu KM za svakog radnika koji je zatečen bez regulisanog radno-pravnog statusa, a čak je propisana i kazna za radnike koji su zatečeni bez regulisanog radno-pravnog statusa – dodala je Banović Osmanović.

Inspekcijski nadzor može služiti i kao preventiva nekim poslodavcima koji nisu upoznati s svim odredbama zakona.

Poslodavci koji otklone nepravilnosti, uglavnom više ne ponavljaju prekršaje. S druge strane, postoje i poslodavci koji se svjesno vraćaju u prekršaje.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*