epa06810182 Migrants, some of them believed to be asylum seekers, kill their time in the Parc Maximilien park, located in front of the Immigration Office in Brussels, Belgium, 15 June 2018. The Secretary of State for Immigration Theo Francken is in favor of closing borders and the negotiation between the EU and Tunisia of a solution to return migrants from Libya. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Broj zahtjeva za azil u EU kao prije krize

Prijave za politički azil u Evropskoj uniji opale su od prošle godine do nivoa pre migracione krize iz 2015. godine, saopštili su iz Statističke agencije EU-a.

U istraživanju pograničnih jedinica i obalske straže agencije Frontex procenjeno je da je prošle godine u EU ilegalno ušlo preko 150.000 ljudi, dok je u 2015. godini registrovan ulazak oko milion izbeglica, što je istovremeno najveća migracija od Drugog svetskog rata.

Na vrhuncu migracione krize broj tražilaca azila premašio je 1,2 miliona ljudi, preneo je Reuters.

Pad broja tražilaca azila 11 posto

U 2018. godini broj tražilaca azila je opao na 580.000, što je pad od 11 odsto u odnosu na 2017. godinu i povratak na stanje pre krize, odnosno na stanje iz 2014. godine.

Što se tiče broja podnetih aplikacija azilanata, Nemačka je ostala primarna destinacija, a odmah za njom slede Francuska, Grčka Španija i Italija.

Najveći pad je zabeležen u Rimu, dok je broj prijava za azil na Kipru porastao za 70 odsto, što je najveći porast u svih 28 država članica EU-a.

Azilanti su i dalje u najvećem broju sirijski državljani, za njima slede državljani Avganistana i Iraka.

Izvor: Agencije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*