Svjetski zvaničnici osudili terorizam na Novom Zelandu

Brojni svjetski zvaničnici osudili su teroristički napad u novozelandskom gradu Christchurch gdje je naoružani napadač ubio 49, a teško ranio desetine ljudi.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg poručio je kako najoštrije osuđuje zastrašujuće terorističke napade na džamije u Christchurchu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, u vezi s jutrošnjim terorističkim napadom na dvije džamije u Novom Zelandu, kazao je kako šokantna činjenica da su napadnuti civili okupljeni tokom molitve.

“Napad na civile okupljene povodom molitve izaziva šok i zgroženost. Nadamo se da će svi uključeni u ovaj zločin biti adekvatno kažnjeni”, poručio je Putin.

“Strašni teroristički napad u Christchurchu bio je usmjeren na mirnu molitvu muslimana. Ako su ljudi ubijeni isključivo zbog njihove vjere, to je napad na sve nas. Stojimo na strani žrtava. Novi Zelande ostani jak“, poručio je Heiko Mass, njemački ministar vanjskih poslova

EU uputila poruku saučešća povodom terorističkog napada na Novom Zelandu.

“Napad na bogomolje je napad na svakog od nas”, navedeno je u poruci.

“Pozivamo cijeli svijet, posebno zapadne zemlje, da hitno poduzmu mjere protiv ovog opasnog kretanja koje prijeti cijelom svijetu”, izjavio je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*