Stanje u mljekarstvu na TK alarmantno

Udruženje za poljoprivredu i prehrambenu industriju  Kantonalne privredne komore Tuzla, održalo je danas sjednicu proširenog Odbora grupacije za mlijeko TK. Ovom prilikom ukazano je na probleme sa kojima se susreće ova grana privrede, te podršci nadležnih institucija.

Sastanak je iniciran kako je rečeno ovom prilikom zbog alarmantbog stanja u mljekarstvu. Elementarne nepogode se moraju tretirati kao prošlost, iako su prouzrokovale ogromne gubitke poljoprivrednicima. Svi se moraju okrenuti budućnosti, kako bi se izdradila strategija opstanka mljekarstva na području cijele Bosne i Hercegovine, jer su problemi svugdje isti. Prema riječima Seada Huskića, predsjednika  grupacije za mlijeko TK, veliki uzrok ovakvom stanju je nebriga nadležnih institucija. Problem predstavlja i uvođenje skupog higijenskog paketa.

„Veliki proizvođači nekako mogu ispoštovati taj higijenski paket, uz velike napore, uloge i izmuzišta, ali mali ne mogu. Mi imamo 20% mlijeka euro kvaliteta, što znači da 80% mlijeka ne ispunjava uslove higijenskog paketa. Moramo tražiti da se prolongira ovaj pravilnik, jer će mali proizvođači koji čine većinu propasti“, kazao je Huskić.

Proizvođačima problem predstavlja i smanjenje odkupne cijene ovog proizvoda od strane mljekara, jer zbog malih i neredovnih poticaja, to im je osnovni izvor novčanih sredstava. Predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, Kantonalne privredne komore Tuzla Suad Selimović je kazao, da se iz resornih kantonalnih i federalnih ministarstava niko nije oglasio i pokušao pomoći.

„Čuli ste najave da su proizvođači mlijeka iz Republike Srpske, spremni blokirati granične prelaze, jer su i oni ogorčeni na istitucije vlasti, koji su svjesni da smo mi jedno otvoreno i liberalizovano tržište. To bi se moglo zatvoriti putem uvoza po osnovu kontingenta ili propisanih količina, jer evropski proizvođači dobijaju subvencije za izvoz na treće tržište. To treće tržište smo mi, i direktno trpimo posljedice“, rekao je Selimović.

Iz grupacije podržavaju mirne proteste kako bi se iskazalo opravdano nezadovoljstvo. Nakon problema na relaciji Rusija – Evropska unija, evropski viškovi poljoprivrednih proizvoda uz pomoć poticaja završavaju na bh tržištu, što se prema riječima učesnika sastanka, ne smije dopustiti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*