BiH može upravljati sadašnjom migrantskom situacijom

U prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi 3.800 migranata i naša zemlja trenutno može upravljati ovim procesima, istaknuto je na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Kako je rečeno, u narednom periodu biće donesen kućni red kojim će biti ograničen izlazak i kretanje izvan prihvatnih centara noću, čime će biti poboljšana i bezbjednosna situacija u mjestima gdje su smješteni ovi centri.

Granična policija BiH uradila je analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika radi bolje kontrole istočne granice i sprečavanja ulaska ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznat i Savjet ministara BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

Učesnici sastanka su se usaglasili i da je potrebno aktivnije uključivanje pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji BiH.

Ukazano je i na pojedine slučajeve problema liječenja migranata sa teškim oboljenjima, te će na idući sastanak Štaba biti pozvani predstavnici međunarodne organizacije nadležne za plaćanje troškova lokalnim domovima zdravlja i bolnicama.

Predsjedavajući Štaba i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne o odluci Savjeta ministara kojom će koordinaciju rada svih centara u Unsko-sanskom kantonu /USK/ preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH.

Predstavnik USK-a ukazao je da veliki broj migranata na područje ovog kantona pristiže vozom iz Sarajeva, te će nakon dostavljanja zvanične informacije, Štab upoznati nadležne institucije i tražiti rješavanje ovog pitanja, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*