Dženana Karup-Druško: Danas se u Hagu ispisuje povijest BiH

U Hagu se danas ispisuje povijest Bosne i Hercegovine – kazala je direktorica organizacije “Tranzicijska pravda” Dženana Karup-Druško okupljenima u Vijećnici gdje je organizirano javno praćenje presude Radovanu Karadžiću.
Ona je podsjetila na ratna dešavanja i zločine koji su vojska Republike Srpske i Jugoslovenske narodne armije počinili Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine, te dala rezime dosadašnjih presuda za ratne zločine.

Nakon svih počinjenih zločina i genocida u BiH, kazala je ona, nije ni sanjala da bi Karadžić mogao biti optužen, ali smatra da su Bosanci i Hercegovci kao mali narod male države osnivanjem suda u Hagu dobili priliku da dobiju pravdu.

– Često smo bili nezadovoljni, frustirani, osjećali da nedostaje pravda, ali imali smo ponekad i prevelika očekivanja. Osnovan je sud u Hagu i time smo dobili priliku da dobijemo pravdu – kazala je ona.

Izrazila je nadu da će Karadžiću biti presuđeno za genocid u sedam općina.

– Ali bez obzira kakva bila presuda, haško naslijeđe ostaje u naslijeđe BiH, našoj djeci, budućim generacijama te svjetskim istraživačima koji koriste prije svega hašku dokumentaciju – rekla je ona.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*