V. Britanija: “Ovo je snažna poruka za zločince”

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt kazao je kako je presuda Karadžiću od velikog značaja za međunarodnu pravdu.

“Ona potvrđuje prethodne presude Karadžiću za genocid u Srebrenici i povećava njegovu kaznu na doživotni zatvor. Ona šalje snažnu poruku da će oni koji počine zločine odgovarati za svoja djela i u skladu sa tim biti kažnjeni.”

Hunt kaže da su misli naroda Velike Britanije prvenstveno uz hiljade žrtava i njihove bližnje. Iako ova presuda neće odagnati njihov bol i patnju, on se nada da će ova poruka dati neku utjehu.

“Ostajemo predani postizanju pravde za žrtve. Nastavićemo podržavati rad Mehanizma i drugih organizacija koje rade na traženju pravde i pružanju podrške preživjelim i kojima je cilj da pronađu i identifikuju osobe koje se još uvijek vode kao nestale nakon konflikta u regionu.“

Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva traženju pravde je u skladu sa Zajedničkim deklaracijama o ratnim zločinima i nestalim osobama koje je iniciralo Ujedinjeno Kraljevstvo a potpisali su premijeri na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu 2018. godine.

Zajedničke deklaracije potpisali su lideri četrnaest zemalja, uključujući lidere zemalja Zapadnog Balkana i Ujedinjenog Kraljevstva.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osnovalo je Vijeće sigurnosti UN-a kako bi čuvao naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući suđenja po navodima za ratne zločine u konfliktima na teritoriji bivše Jugoslavije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*