OSCE: Izvještaj o procjeni rada institucija BiH u borbi protiv diskriminacije

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavit će danas u Sarajevu izvještaj pod nazivom “Procjena rada institucija BiH u borbi protiv diskriminacije”, povodom desete godišnjice usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije.

Izvještaj sadrži analizu rada tri ključna institucionalna aktera nadležna za borbu protiv diskriminacije u BiH: pravosuđe, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Fokusira se na ostvareni napredak u primjeni zakonodavstva o zabrani diskriminacije u proteklih deset godina, identifikuje izazove i daje preporuke za unapređenje dosadašnje prakse.

Novinarima će se obratiti šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton, ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Zakon o zabrani diskriminacije usvojen je 2009. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH, a izmjene i dopune usvojene su 2016. godine s ciljem jačanja mehanizama BiH za borbu protiv diskriminacije, naročito diskriminacije osoba koje pripadaju ugroženim kategorijama društva.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*