Srbija postala 23. članica CERN-a

CERN je primio Srbiju kao svoju 23. zemlju članicu, nakon formalne potvrde Uneska da je pristupila CERN-ovoj konvenciji.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je tim povodom da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj ekonomije u Srbiji, ističući da je CERN jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

“Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će donijeti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemljama članicama ove organizacije”, rekla je Brnabić.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da će Srbija nastaviti sa razvojem nauke i obrazovanja.

“Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka”, rekao je Šarčević.

Predsjednica Vijeća CERN-a Ursula Baasler podsjetila je da Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, te da su srpski naučnici kontinuirano uključeni u CERN-ove najveće eksperimente.

“Veoma sam sretna što je zahtjev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici”, rekla je Baasler.

Generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti naglasila je da joj je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici ove organizacije.

“Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i dijeljenju znanja”, rekla je Gianotti.

Institut za fiziku u saopštenju podsjeća da su, dok je Srbija bila dio Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srbijanski fizičari i inžinjeri učestvovali u nekima od prvih projekata ove organizacije, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima.

Fizičari iz Srbije su tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka radili na DELPHI eksperimentima na CERN-ovom LEP sudaraču.

CERN i Srbija su 2001. godine zaključile Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u ATLAS i CMS eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svjetskoj LHC komjuterskoj mreži, kao i na ASE i NA61 eksperimentima.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica – FCC i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

Srbija će, kao država članica CERN-a, imati pravo glasanja u Savjetu CERN-a – tijelu koje donosi najvažnije odluke, te će doprinositi budžetu ustanove.

U saopćenju je navedeno da će članarina doprinijeti mogućnostima za zapošljavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrije na tenderima ove organizacije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*