Pijenja vrućeg čaja i kafe može ozbiljno oštetiti organizam

Tokom svake sekunde u svijetu se ispije oko 25.000 šolja čaja. prema najnovijim istaživanjima došlo se do rezultata koji pokazuju da ovaj napitak ne bi trebalo da pijete vruć jer se time povećava rizik oboljevanja od raka jednjaka.
Prema studiji koja je obuhvatila više od 50 hiljada Iranaca, starosti od 40 do 75 godina došlo se do pomalo zabrinjavajućih podataka koji govore kako se čak i u oblastima gdje se konzumira dosta čaja, pojavio povećan broj oboljelih od karcinoma jednjaka. Iako su primarni faktori rizika za ovu opasnu bolest pušenje i alkohol, konzumiranje vrućih napitaka povećava broj skvamoznih ćelija koje su odgovore za ovu vrstu raka. Stručnjaci kažu da to potencijalno nastaje usljed dugotrajni oštećenja ćelija uzrokovanih vrućim napicima.

Jedna studija je pokazala da temperatura čaja koji se pije samo nekoliko sekundi nakon što je skuhan, može da izazove ozbiljna i trajna ošećenja sluzokože, jednjaka i glasnih žica. Faktori poput više temperature čaja, toga da osoba voli da pije veoma vruć čaj i kraće vrijeme između sipanja čaja u šolju i ispijanja, povezani su sa većim rizikom oboljevanja od kancera jednjaka.

Ako se uzme podatak da u poređenju sa učesnicima koji su pili oko dvije šolje čaja niže temperature, osobe koje su pile više od dvije šolje čaja dnevno, temperature više od 60 stepeni Selzijusovih, imale su 90 odsto povećan rizik od raka jednjaka.

 

(Azra)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*