Ustavni sud BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti 9. januara

Ustavni sud BiH trebalo bi danas da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske, kojim je predviđeno da se taj dan obilježava 9. januara.

Zahtjev je podnesen u januaru prošle godine.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnijeli su bivši delegati u Vijeću naroda iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je da je Zakon o Danu Republike Srpske u skladu sa Ustavom, te da proslava 9. januara ne ugrožava pripadnike bilo kojeg naroda.

Takođe, na sjednici Ustavnog suda naći će se i Zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine koje je donijela Centralna izborna komsija BiH 18. decembra 2018. godine.

Zvaničnici iz Kantona Sarajevo i predsjednici političkih stranaka iz Bh. bloka putem advokata Nedima Ademovića obratili su se Sudu BiH radi osporavanja CIK-ovog uputstva iz decembra 2018., kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Upravni sporovi su pokrenuti s obrazloženjem da je CIK direktno oduzeo prava Kantonu Sarajevo, ali i uskratio politički potencijal političkim strankama, na koji su mogli objektivno računati po starim propisima.

Takođe, Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a

Krišto je ranije izjavila da smatra da je ova odluka CIK-a potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*