UKC Tuzla: Nove procedure na Odjeljenju interventne radiologije

Tim Odjeljenja interventne radiologije, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu, u petak, 25. 10. 2014. godine, usvojio je još jednu interventnu radiološku proceduru. Pacijentu kod kojeg je konstatovano začepljenje glavne arterije za lijevu ruku, u predjelu vrata, urađena je procedura stentiranja arteriae subclaviae.

“Pacijent kod kojeg je iznenada došlo do začepljenja glavne arterije za lijevu ruku u predjelu vrata, javio se na našu kliniku sa hladnom lijevom rukom, a naročito šakom. Ovakvi pacijenti obično imaju vrlo težak ishod, a tretman se obično završava amputacijom ruke. Interventne radiološke procedure su tehnike koje ovakvim pacijentima mogu pomoći brzo i efikasno. Pacijenti nemaju operativni rez, obično se ne uspavljuju, i nakon procedure se otpuštaju kući već slijedećeg dana”, kazao je prof. dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla .

Intervencije na arteriji subclaviji se izvode u predjelu vrata, vrlo su rizične, i mogu biti praćene teškim komplikacijama. Mnogi timovi interventne radiologije u svijetu se teško upuštaju u izvođenje sličnih tehnika zbog rizika od komplikacija.

“Uspješan ishod komplikovane perkutane transluminalne angioplastike sa stentom na zahtjevnoj podključnoj arteriji ukazuje da tim interventne radiologije Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla može odgovoriti i na najzahtjevnije izazove. Ovaj tim redovno izvodi procedure: koilovanja aneurizmi mozga, rješavanja stenoza arterija vrata, embolizacije krvnih sudova mozga, embolizacije mioma maternice, rješavanja suženja i začepljenja arterija donjih ekstremiteta, a evo sada smo započeli i sa procedurom stentiranja arteriae subclaviae”, kaže prof. dr. Huseinagić i ističe da

tim interventne radiologije Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu uskoro obilježava 10. godišnjicu rada i 20 000 procedura na pacijentima.

(UKC Tuzla/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*