Evropski parlament pozvao na ukidanje viza za Kosovo

Evropski parlament usvojio je danas prijedlog Evropske komisije kojim se od EU članica traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.
Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

“Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbjednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona”, rekao je Avramopulos.

On je podsjetio da je Evropska komsija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomjerati cilj”, rekao je Avramopulos i upozorio da, u suprotnom, postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU, prenosi Tanjug.

Izvjestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo “crna rupa na Zapadnom Balkanu” kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah regauje.

Dio članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*