Evropska komisija ima novu incijativu za BiH: Pratit će sistem provođenja vladavine prava

Inicijativa počinje u aprilu i trajat će do kraja novembra 2019. godine. Reinhard Priebe, bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine prava će predvoditi ovu Inicijativu i dati Komisiji, vlastima u BiH i javnosti svoje mišljenje i preporuke u vezi vladavine prava u BiH.

Priebe ove sedmice boravi u BiH radi prikupljanja činjenica, te će se susresti sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo.

Takođe će se susresti sa predstavnicima zemalja članica EU i međunarodne zajednice, kao i predstavnicima civilnog društva. Uz učešće više eksperata, uslijediće aktivnosti usmjerene na praćenje suđenja, provođenje ranijih preporuka EU u vezi borbe protiv teških oblika kriminala i nove misije stručne analize (eng. peer review) sa agencijama za provođenje zakona.

Inicijativa za vladavinu prava će završiti sveobuhvatnom “Konvencijom o vladavini prava“, koja je planirana da na jesen okupi institucije sa svih nivoa vlasti, civilno društvo i akademsku zajednicu iz svih dijelova zemlje. Nakon toga će Priebeov izvještaj i preporuke biti predstavljene i biće predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine”, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*