Do 2025. BiH bi trebala biti očišćena od mina

Predstavljeni su postignuti rezultati u procesu protuminskih akcija u protekloj godini, a prisutni su imali priliku vidjeti korištenje drona u novoj metodi izviđanja minsko-sumnjivih terena, kao i prikaz opreme koju koriste deminerske jedinice Oružanih snaga BiH.

Zamjenik načelnika zajedničkog stožera za operacije Oružanih snaga BiH, general bojnik Ivica Jerkić u izjavi za novinare kazao je kako je ova aktivnost prilika da Oružane snage prezentiraju svoje aktivnosti, podsjetivši kako je deminiranje jedna od pet najvažnijih zadaća definiranih Zakonom o obrani BiH.

“Dva posto teritorija BiH još uvijek je zagađeno minama, a nova strategija deminiranja kaže da bi taj posao trebali završiti do 2025. godine. Da bi se to dogodilo svi zajedno moramo raditi”, kazao je Jerkić.

Događaju je prisustvovao i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao kako je BiH zemlja koja još uvijek ima najveći broj zaostalih mina, ali kako se radi na tome da do 2025. ona bude potpuno očišćena.

“Početkom ove godine usvojena je nova Strategija za deminiranje 2018.-2025. i zadovoljstvo mi je da će Evropska unija sa svoje strane pružiti potporu realizaciji ovih aktivnosti sa sredstvima od 10 miliona eura”, kazao je Wigemark.

Istaknuo je kako ovakve aktivnosti, prije svega, daju doprinos unapređenju sigurnosti građana, ali se istovremeno utire put budućim značajnim infrastrukturnim projektima kao što je koridor 5c.

Analizi protuminskih akcija nazočili su i predstavnici Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, civilnih struktura vlasti u BiH, vojno-diplomatski predstavnici u BiH i predstavnici deminerskih tvrtki.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*