U Tuzli se održava konferencija o maloljetničkoj delikvenciji

“Maloljetnička delinkvencija – dijalog, razmjena iskustava i znanja“ tema je dvodnevne konferencije koja se održava u Tuzli. Konferenciju su organizovali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona u saradnji s Univerzitetom u Tuzli, Univerzitetom primijenjenih nauka Sjeverozapadne Švicarske i Udruženjem građana “Vive Žene” .

Trogodišnje multidisiplinarno istraživanje omogućilo je da se problem maloljetničke delikvencije na području TK sagleda iz više uglova kako bi se došlo do konkretnih rezultata.

Između ostalog, zaključeno je da brojni faktori utiču na pojavu delikvencije. Pokazalo se da djeca dolaze iz različitih sredina, porodica i imovinskog statusa. Ipak, u svemu je važan i ˝faktor ličnosti˝ djeteta.

Istraživanje je pokazalo i da nevladine organizacije uglavnom rade na prevenciji delikvencije, ali problem predstavlja loša komunikacija između roditelja i djece.

Učesnici će tokom konferencije pokušati doći do prijedloga za poboljšanje rada socijalnih servisa, unaprijeđenja međusobne saradnje i otkrivanja nedostataka u sistemu, kako bi se smanjila pojava maloljetničke delikvencije ali i unaprijedila resocijalizacija maloljetnika.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*