PARIS, FRANCE - MARCH 09: Yellow vests (Gilets jaunes) and Pink vests (Gilets roses) protesters march near the Opera Paris during the 17th consecutive Saturday national protest (Act XVII demonstration) in Paris, France on March 9, 2019. ( Mustafa Yalçın - Anadolu Agency )

Nastavak protesta žutih prsluka u Francuskoj

Poslije najslabijeg odziva građana na protestima prethodne subote, francuski građanski pokret “Žuti prsluci” danas nastavlja demonstracije širom zemlje, 22. subotu za redom.

U Parizu je prijavljen jedan skup od 11.00 na Trgu Republike. Slogan protesta je “Čin 22: Pariz pogodio žuti cunami”. Za sada se na društvenim mrežama prijavilo oko 1.400 učesnika.

Skupovi se održavaju i u Tuluzi gde se prijavilo oko 4.000 građana putem interneta, kao i u Strazburu i drugim gradovima.

U Lilu, Lionu i Ruanu su zabranjeni protesti u centru grada, navele su policijske prefekture tih gradova.

Protesti su već nedjeljama zabranjeni u pojedinim dijelovima gradova gdje su ranije izbijali neredi i pričinjena materijalna šteta. U Parizu je zabranjeno okupljanje u aveniji Jelisejskih polja, kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, kao i u blizini predsjedničke palate.

Žuti prsluci navode da mobilizacija ne smije da jenjava uprkos najslabijem odzivu prethodne subote, kada se okupilo 22.300 ljudi. Prvog dana protesta u novembru je bilo više od 282.000 ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*